De bami waar je buik blij van wordt. Sappige kip, boontjes erbij, en smaken die je tafel laten swingen.
Surinaamse bami heeft niks te maken met die droge bak uit de afhaalchinees.
Dit is comfort food, recht uit de pan. Met een volle lading smaakmakers, gember en een saus die z’n eigen feestje viert. En ja, je gebruikt gewoon spaghetti of bami, want dat hoort zo bij deze Surinaamse klassieker.
Wat heb je nodig?
Voor de kip:
-
1 kg kippendij (of kipkluifjes als je daarvan houdt)
-
2 à 3 maggiblokken
-
2 laurierbladeren
-
Stukje verse gember, geschild en geraspt
-
1 eetlepel 4-spices
-
Flinke snuf zwarte peper & zout
-
2 à 3 eetlepels zoetzuurmarinade (zie foto)
-
3 à 4 eetlepels sojasaus (zie foto)
-
2 eetlepels ketjap manis
-
1 klein blikje tomatenpuree
-
Scheutje olie om in te bakken
- 10 Pimentbolletjes
- Eventueel rode pepers (Madam Jeannette (rood) - Indien je van pittig houd)
Voor de bami & groenten:
-
1 pak spaghetti of Surinaamse bami
-
500 g sperziebonen (vers of diepvries)
-
1 bosje bladselderij, grof gesneden
Bereiding – deel 1: de Kip
-
Was de kip (zoals het hoort) met een scheutje azijn of citroensap en water. Dep droog.
-
Verhit olie in een ruime pan. Fruit de ui aan.
- Voeg nu de kip toe. Even rondom aanbraden.
- In de tussentijd doe je in een vijzel de knoflook, pimentbolletjes en eventueel pepers. Dit maal je fijn.
- Dit voeg je vervolgens toe aan de pan met kip en laat je even mee aanbraden.
-
Voeg de tomatenpuree toe en meng deze goed met de kip.
- Nu komen de smaakmakers: 4-spices, zout, peper, maggiblokken, marinade, sojasaus en ketjap manis.
- Voeg deze allemaal toe en zorg dat de kip goed ingesmeerd word met alle kruiden.
-
Voeg vervolgens een flink kopje water (liefst kokend water) toe, zet het vuur laag en laat de kip lekker sudderen tot hij zacht is en de saus mooi dik. Dit duurt zo’n 30 à 40 minuten, afhankelijk van het soort kip.
Bereiding – deel 2: de Bami & Boontjes
-
Kook de spaghetti of bami volgens de verpakking in ruim water met een snuf zout. Giet af en spoel koud. Zet opzij.
-
Kook intussen ook de sperziebonen beetgaar in gezouten water. Giet af.
- Dan ga je de boontjes in een aparte pan even aanbakken met wat zout en zwarte peper.
- In de tussentijd is je kip al flink aan het sudderen geweest en is deze gaar.
- Je kan nu de spaghett / bami toevoegen aan de pan met kip en roer dit goed om, zodat de saus van de kip zich kan mengen met de spaghetti / bami.
- Je kan naar smaak nog eventueel een maggiblok of wat extra zout toevoegen.
-
Voeg op het einde de sperziebonen en fijngesneden bladselderij toe. Alles nog even omscheppen.
-
Proeven? Misschien nog wat zwarte peper of extra sojasaus? Jij bent de chef hier.
Serveren
Serveer je bami met een flinke portie kip en boontjes eroverheen. Strooi nog wat extra bladselderij voor die frisse crunch en kleur.
Lekker met zuurgoed erbij of gewoon zo – je bord is sowieso als eerste leeg.
Tips van Kim
-
Geen bladselderij? Dan gewoon koriander of bosui, maar sla het niet over!
-
Geen zin in kip? Garnalen of tofu met dezelfde marinade werkt óók top.
Reactie plaatsen
Reacties
Hooi leuk recept