Surinaamse Kerrie Kip met Aardappel en Spitskool

Gepubliceerd op 22 juli 2025 om 22:28

Check voor het gehele filmpje en de eindresultaten mijn Tik Tok @smullenmetKim

 

Simpel, smaakvol en precies hoe het hóórt te ruiken in de keuken op zondag.

Dit is er zo eentje die je het liefst in een grote pan maakt, de deksel een beetje scheef laat liggen, zodat je buren alvast honger krijgen. Je maakt dit gerecht in twee delen:

  1. De kerrie kip met ei

  2. En de aardappel-spitskool combo die het perfect afmaakt.

Perfect met basmati rijst of roti – en het blijft nóg lekkerder de volgende dag (als je al iets overhoudt).

 

Wat heb je nodig?

 

Voor de Kerrie Kip & Kerrie Ei:

 

  • 1 kg kipfilet, in stukken gesneden

  • 1 ui, fijngesneden

  • 1 hele bol knoflook, gepeld en geperst

  • 3 a 4 eetlepels Surinaamse masala (kerriepoeder)

  • Zout en zwarte peper naar smaak

  • 4 a 5 gekookte eieren

  • Flinke scheut olijfolie

  • 2 Maggiblokjes

Voor de Aardappel & Spitskool:

 

  • 5 grote aardappelen, geschild en in blokjes

  • 1 flinke spitskool, fijngesneden

  • Snuf zout & peper

  • Nog een beetje masala (1 à 2 tl)

  • Nog een scheutje olijfolie

  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 Maggiblokjes

Bereiding – deel 1: Kerrie Kip & Kerrie Ei

 

  1. Kook de eieren hard, pel ze en leg ze opzij.

  2. Verhit olijfolie in een ruime pan. Laat dit even warm worden en strooi dan de massala erin. Laat dit kort bakken.
  3. Doe nu de uien erbij en fruit deze aan zodat ze glazig worden en voeg dan ook de knoflook toe. Even kort bakken. 
  4. Voeg nu de kipfilet toe, kruid deze met zout en peper (naar smaak) en nog een beetje Massala. Bak het nu rondom bruin en meng het met de uien en knoflook en Massala marinade. Zodat alles goed ondergedompeld word.

  5. Giet er een klein beetje (liefste) kokend water bij zodat het niet aanbakt en de smaken goed intrekken.

  6. Doe tot slot de eieren erbij, en roer die ook goed om in het mengsel. 
  7. Laat dit op middelhoog vuur zo’n 20–25 minuten sudderen.

Bereiding – deel 2: Aardappel & Spitskool

 

  1. Verhit weer een beetje olijfolie in een tweede pan.

  2. Laat dit even warm worden en strooi dan de Massala erin. Laat dit kort bakken, net als bij deel 1.
  3. Doe de uien erbij en de knoflook. Even kort bakken. 
  4. Voeg vervolgens de aardappelblokjes toe aan de pan en roer dit goed om, zodat het gemengd word met de Massala marinade. 

  5. Laat dit ongeveer 5 minuten even pruttelen. 
  6. Voeg de fijngesneden spitskool toe en bak alles lekker mee.

  7. Strooi er wat masala, zout en peper overheen en roer het geheel goed om.

  8. Verkruimel daarna de 2 maggiblokjes en roer dit opnieuw goed om.
  9. Voeg een beetje (liefste kokend) water toe. 
  10. Zet het vuur iets lager, deksel erop en laat stoven tot de aardappels zacht zijn en de kool lekker geslonken is (ca. 20–25 minuten). Af en toe even roeren.

Serveren

Schep een flinke lepel rijst of een warme roti op je bord. Dan een portie sappige kerriekip met ei, en daarnaast die perfect gegaarde spitskool met aardappel.

Wil je extra pit? Dan een lik sambal of madame-jeanette erbij en je zit gebakken.

Tips van Kim

  • Je kunt ook kipdrumsticks of kippendij gebruiken voor extra sappigheid.

  • Geen masala in huis? Koop Surinaamse masala bij de toko – het is écht anders dan gewone kerrie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.